De website www.subsidies-warmtepomp.nl maakt gebruik van cookies. Kom hier meer te weten over ons cookiebeleid.

ISDE-regeling

Sinds een aantal jaar worden er in Nederland subsidies toegekend aan particulieren die investeren in het verbeteren en duurzamer maken van hun stroom- en gasverbruik en vermindering van de CO2-uitstoot van het huishouden. De ISDE, een afkorting die staat voor Investeringssubsidie Duurzame Energie, is de bijdrage die de overheid doet bij grotere investeringen. Allerlei apparaten die stroomverbruik reduceren, worden gesubsidieerd. Daarbij kun je denken aan zonneboilers, biomassaketels, pelletkachels of warmtepompen. De regeling, die dit jaar is begonnen en door zal lopen tot 2020, maakt het een stuk aantrekkelijker voor de Nederlandse burger om milieuvriendelijke apparaten aan te schaffen.

Laat een warmtepomp installeren

Net zoals veel andere milieuvriendelijke oplossingen is de warmtepomp een prima manier om het verbruik van stroom en gas te reduceren. Bij een warmtepomp wordt namelijk gebruik gemaakt van warmte uit de grond of uit grondwater om het huis op te warmen. Dat kost wel stroom, maar het verbruik is een stuk minder dan bij een traditionele ketel. Ook de onderhoudskosten zijn een stuk minder. Dus waar is de subsidie dan voor nodig? Die is voornamelijk bedoeld voor de aanschaf en aanleg van de warmtepomp. Dat kan namelijk nogal veel geld kosten, en weerhoudt consumenten ervan om de overstap te maken. Denk aan dat een goedkoop model bij ongeveer €1500 euro begint.

Hoeveel subsidie kun je krijgen?

De hoogte van de subsidie die je krijgt in het kader van de ISDE is geheel afhankelijk van hetgeen je verandert in het huishouden. Het bedrag wordt berekend aan de hand van de besparing op het milieu. Bij de installatie van een warmtepomp kan het gaan om honderden tot wel duizenden euro’s. Installeer je de hoogste efficiëntieklassen pomp, met een hoog vermogen, dan kan daar nog een bonusbedrag bovenop komen. Al met al een flinke subsidie dus, die de aanschaf van zo’n pomp zeker de moeite waard kan maken.