De website www.subsidies-warmtepomp.nl maakt gebruik van cookies. Kom hier meer te weten over ons cookiebeleid.

Isolatie

Het is lekker als je het huis op een goede temperatuur kan houden. Tegelijkertijd kosten veel traditionele kachelsystemen heel veel energie. Dat is helemaal niet nodig, want er zijn allerlei milieuvriendelijke alternatieven om het huis blijvend en tegen lagere kosten warm te houden. Het isoleren van je woning is eigenlijk altijd een eerste stap.

Een populaire optie, die de laatste tijd erg in trek is, is de warmtepomp. Met een warmtepomp wordt energie gewonnen uit de warmte van de grond, van het grondwater of zelfs van de lucht. Een prima alternatief dus, waarmee je op de lange termijn veel geld kunt besparen op de energierekening. Maar ook isolatie is daarvoor van groot belang en dient het huis van degelijke isolatie te zijn voorzien om het maximale uit de warmtepomp te halen.

Warmtepompen: efficiƫnt en duurzaam

Doordat warmtepompen hun warmte halen uit de omgeving, hoeft er relatief zeer weinig stroom verbruikt de worden. Traditionele modellen gebruiken namelijk gas of elektriciteit om de warmte op te wekken. In een warmtepomp hoeft er alleen stroom gebruikt te worden om de warmte vast te houden en te verspreiden in huis: dat is maar een fractie van het normale gebruik. Dankzij de ISDE, de subsidie op duurzame energie, is de aanschaf van een zuinige warmtepomp bovendien veel minder een drempel dan in voorgaande jaren.

Isoleer het huis

Als je op een duurzame manier het huis wilt laten verwarmen, moet je ook letten op isolatie. Dit is namelijk even essentieel als het milieuvriendelijk zorgen voor verwarming: vliegt alle warmte meteen weg, dan is ook met een warmtepomp weinig winst te behalen. Eerst isoleren dus. Er zijn tegenwoordig zeer efficiƫnte manieren om ervoor te zorgen dat de warmte langer in huis blijft, en dat er minder ontsnapt naar buiten. Voor sommige isolatiemaatregelen kun je zelfs subsidie krijgen, waarmee het kostenplaatje ook erg aantrekkelijk wordt. Denk er dus goed over na om je huis te laten isoleren: dat is goed voor het milieu en voor je portemonnee.