De website www.subsidies-warmtepomp.nl maakt gebruik van cookies. Kom hier meer te weten over ons cookiebeleid.

Kosten warmtepompen

De aanschaf en installatie van waterpompen is een belangrijke stap voor vele particulieren en bedrijven om de overstap te maken naar een duurzamere manier van leven en werken. Het is een trend die steeds grotere vormen aanneemt en waterpompen worden door steeds meer huishoudens aangeschaft. De komende jaren kan dit oplopen tot meer dan tweehonderdduizend gebruikers in Nederland. Dit brengt de waterpomp naast het gebruik van zonnepanelen tot een van de meest gebruikte apparaten om groene energie mee op te wekken.

Prijsindicatie

Helaas is er een aspect van de warmtepomp die zijn ontwikkeling tegenhoud en dat is de onduidelijke prijsindicatie die bij dit product gepaard gaat. Hierdoor ben je als klant vaker overgeleverd aan de offertes en mooie praatjes van dienstverleners waardoor je als klant makkelijker geld verliest zonder dat je het zelf door hebt. De prijzen van waterpompen hangen af van verschillende factoren die op hun beurt weer afhangen van het soort waterpomp die je als klant wilt installeren.

Door middel van kennis en informatie kan de klant zich beter voorbereiden op de aankoop en installatie van een warmtepomp en niet in de bekende valkuilen trappen. Op deze manier kan je geld besparen terwijl je bijdraagt aan een duurzame en schone wereld. Hieronder zullen de verschillende warmtepompen en hun prijzen genoemd worden. Zo weet je als klant precies wat redelijke prijzen zijn voor de aanschaf en installatie van de verschillende waterpompen.

Soorten en de prijzen

Zoals eerder vermeld bestaat er nog veel onduidelijkheid over de actuele prijzen en kosten van warmtepompen. De beste manier om tot een kostbestendige conclusie te komen is om zoveel mogelijk adviezen en offertes naast elkaar te leggen en te kijken welke het meest voordeligst is. Door middel van de volgende informatie heb je iets om op terug te vallen en een beter fundament om met dienstverleners om de tafel te gaan. Meestal kun je al binnen 2 dagen offertes aangestuurd krijgen van de bij ons aangesloten warmtepomp aanbieders.

Kosten en werking

De kosten en werking van de warmtepomp hangt af van de soort waterpomp. Waterpompen produceren warmte op een hele duurzame manier door dit uit de omgeving te trekken. Deze warmte wordt dan omgezet om jouw huis, ruimtes en water te verwarmen. Iedere warmtepomp werkt op zijn eigen manier en haalt dus op verschillende manieren warmte uit de omgeving. De manier waarop de waterpomp werkt heeft effect op de installatie van de waterpomp en de kosten die daaraan vastzitten. De verschillende soorten warmtepompen en hun prijzen worden hieronder geïllustreerd:

– De lucht-water warmtepomp:
Deze warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht. De warmte kan de pomp gebruiken om ruimtes, water en woningen te verwarmen. Door middel van deze warmtepomp kan zowel de woning als het water verwarmt worden. Een extra leuke bijkomstigheid is het feit dat deze warmtepomp makkelijk te installeren is. Er zijn namelijk geen boringen nodig om het te installeren. De installatiekosten blijven hierdoor minimaal. De installatie zit vaak al bij de prijs inbegrepen. Wel kan hier nog BTW bijkomen. De algemene prijs van een lucht-water warmtepomp valt op ongeveer €10.000 euro en deze kan oplopen tot een kleine €15.000 euro. Prijzen zullen verschillen maar niet heel veel afwijken. Bij de meeste dienstverleners zitten de installatiekosten al inbegrepen in de prijs dus houd hier extra rekening mee bij het onderzoeken van offertes.

– Lucht-lucht warmtepomp:
Ook deze warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht en zet deze om in bruikbare warmte voor de woning en zijn ruimtes. Hele panden en woningen kunnen verwarmd worden met deze warmtepomp. De installatiekosten vallen onder een van de laagste in vergelijking met andere waterpompen. Ook de gehele prijs is erg goedkoop. Het enige nadeel is dat de pomp alleen de warmte in de ruimtes brengt en niet gebruikt kan worden voor het verwarmen van water.

De prijs van de lucht-lucht warmtepomp valt over het algemeen tussen de €4.000 euro en €8.000 euro. Hier zitten de installatiekosten al in verrekend. BTW kan er nog wel aan worden toegevoegd. De combinatie van verwarming op grote schaal en voordelige installatie en aanschafkosten maken deze warmtepomp tot een van de meest gewilde waterpompen van Nederland.

– Grond-water warmtepomp:
In tegenstelling tot andere warmtepompen haalt deze pomp warmte uit de grond in plaats van de buitenlucht. De grond-water pomp is een sterke pomp die voor veel warmte kan zorgen. Er moet alleen wel een netwerk van buizen voor worden aangelegd op een diepte van ongeveer 2 meter tot een diepte van wel 200 meter zodat de pomp op een efficiënte manier warmte uit de grond kan trekken. De kosten van de installatie hangen af van het buizensysteem dat je wilt gebruiken. Over het algemeen vallen de installatiekosten tussen de €2.000 euro en €6.000 euro. Over het algemeen vallen de totale kosten van een grond-water warmtepomp tussen de €15.000 euro en € 25.000 euro. Dit maakt deze warmtepomp tot de duurste variant die er op de markt beschikbaar is. Ook moet je er rekening mee houden dat het buizensysteem veel plaats in beslag neemt en het langer zal duren voordat de warmtepomp geïnstalleerd is. Alle installatiekosten zitten in de totale prijs verweven.

– Water-water warmtepomp:
Deze warmtepomp werkt op ongeveer dezelfde manier als de grond-water warmtepomp. Het verschil hierin is dat de water-water warmtepomp zich focust op grondwater en hier al zijn warmte van genereert. Deze warmtepomp heeft erg hoge installatiekosten vanwege de gecompliceerde aanleg van het buizennetwerk. Over het algemeen kost een water-water warmtepomp tussen de €15.000 euro en €20.000 euro.

– Hybride warmtepomp:
De hybride warmtepomp is een van de meest moderne warmtepompen op de markt. Deze warmtepomp kan gecombineerd worden met een gasketel. Het haalt warmte uit de buitenlucht of uit ventilatielucht en is erg geschikt voor bestaande woningen met een goede gasaansluiting. Omdat deze pomp samenwerkt met een gasketel kan de warmtepomp op koudere dagen of als de nood naar warmte hoger is meer warmte generen. De gemiddelde kosten van een hybride warmtepomp vallen tussen de €5.000 euro en €7.000 euro.

Professioneel advies en offertes

Zoals je ziet zijn er vele verschillende warmtepompen met vele verschillende prijzen en attributen. Zorg dat je als klant goed bent voorbereid en dat je veel offertes kan inlezen en onderzoeken. Een professioneel advies is ook zeker handig om aan te vragen als je er zelf even niet meer uitkomt. Zo kan je snel de eerste stap zetten naar een woning en leefomgeving die in het teken staat van duurzaamheid en groene energie.