De website www.subsidies-warmtepomp.nl maakt gebruik van cookies. Kom hier meer te weten over ons cookiebeleid.

Levensduur en onderhoud

Het installeren van een warmtepomp heeft vele voordelen. Natuurlijk is het een stuk beter voor het milieu. Immers verbruikt een warmtepomp veel minder energie met het opwekken van hitte: die wordt gewonnen uit het grondwater, uit de grond of uit de lucht. Daarmee is overigens niet alleen het milieu gebaat, maar ook jouw portemonnee; minder stroomverbruik betekent immers een lagere energierekening. Maar er zijn nog meer voordelen aan een warmtepomp. Een van de grootste winstpunten is de levensduur: die is namelijk veel langer dan bij een traditionele ketel.

Onderhoud van een warmtepomp

Omdat de warmtepomp veel efficiënter is dan een traditionele ketel, ligt het rendement veel hoger. Omdat er geen verbranding nodig is, zijn de systemen bovendien niet erg gevoelig voor slijtage of schade. Dat betekent dat je op het gebied van onderhoud veel minder geld kwijt bent dan anders. Met een warmtepomp kunnen de kosten voor onderhoud tot wel 20 procent lager liggen.

De kans op defecten is bovendien zeer gering: een warmtepomp is daarmee niet alleen een goedkoop en duurzaam, maar ook een betrouwbaar alternatief voor de gewone ketel.

Veel langere levensduur

Wegens het mechaniek van de warmtepomp, dat minder vraagt van de ketel zelf, is de levensduur bovendien veel langer. Een standaard cv-ketel gaat meestal 10 à 15 jaar mee, voordat hij toe is aan vervanging. In het geval van een warmtepomp kan je echter rekenen op een levensduur van 15 à 25 jaar. Langer, zuiniger en duurzamer gebruik maken de warmtepomp dan ook een geweldige investering voor op de lange termijn. De aanschafkosten zijn hoog, maar kunnen vaak met subsidie tot een acceptabel bedrag gebracht worden; daarna profiteer je eigenlijk alleen nog maar van dit type verwarming. Dat is dus niet alleen fijn voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.