De website www.subsidies-warmtepomp.nl maakt gebruik van cookies. Kom hier meer te weten over ons cookiebeleid.

Pelletkachel

Warmte opwekken voor je huishouden kan op allerlei manieren. Je hebt uiteraard de traditionele cv ketel. Daarnaast heb je ook de gaskachel die het hele huis vanuit de woonkamer verwarmt. In het verleden stookten we massaal ons huis warm met hout. Vandaag de dag is de houtkachel nog altijd mateloos populair, maar vanwege het fijnstof wat hierbij vrijkomt raken houtkachels als verwarming ietwat uit de gratie. De tot nu toe nog wat minder bekende variant op de houtkachel is de pelletkachel.

Wat is een pelletkachel
het systeem van een pelletkachel fungeert eingelijk vor een heel groot gedeelte zoals de gaskachel in een huis. In de huiskamer staat een pelletkachel en de warmte die daarmee wordt opgewekt trekt door je hele huis heen. In een half uur kan je hele huis behaaglijk warm zijn door een pelletkachel. Een pelletkachel werkt op grove korrels, ook wel pellets genoemd, die gemaakt zijn van samengeperst hout afval. Deze pellets verbranden efficiënter dan gewoon hout en daarnaast leveren ze minder fijnstof op.

De aanschaf van een pelletkachel
Voordat je een pelletkachel gaat kopen moet je een aantal zaken goed in de gaten houden.
• Welk type pelletkachel wil je. Een pelletkachel is te koop in meerdere varianten. Je hebt de vrijstaande pelletkachel, die eruit ziet als een houtkachel, en de inbouw pelletkachel die meer het uiterlijk van een open haard heeft.
• Heb je al een rookkanaal. Een pelletkachel is het principe van een houtkachel. Je zal dan ook een goed rookkanaal moeten hebben in je huis voor je een pelletkachel kan laten aanleggen. Heb je al een gaskachel, dan heb je al een rookkanaal daaraan zitten wat je kan aanpassen. Heb je al een houtkachel, dan kan je dat rookkanaal direct gebruiken. Had je deze opties nog niet, dan zal je een rookkanaal moeten laten aanleggen voordat je een pelletkachel kan aansluiten.