De website www.subsidies-warmtepomp.nl maakt gebruik van cookies. Kom hier meer te weten over ons cookiebeleid.

Rendement

Warmtepompen zijn een alternatief voor de standaard cv-ketel, dat ook in Nederland steeds populairder wordt. Omdat de overheid heeft besloten voor particulieren enige subsidie te geven op de aanschaf van apparaten waarbij het milieu gebaat is, is de warmtepomp nu ook financieel een aantrekkelijke optie. Dat komt voornamelijk doordat dit type verwarmingsketel op de lange termijn veel minder stroom verbruikt. Omdat de warmte gewonnen wordt uit de lucht, het grondwater of de grond zelf, hoeft er geen verbranding plaats te vinden in de ketel. Haal je daarmee echter hetzelfde rendement als met een gewone ketel?

Een hoog COP

Rendement van een warmtepomp wordt vaak berekend in ‘COP’. Dat staat voor ‘Coefficient of Performance’: de hoeveelheid warmte die geproduceerd wordt in verhouding tot de hoeveelheid energie die de pomp nodig heeft. Een COP van 1 betekent dus dat een pomp evenveel verbruikt als oplevert. De meeste warmtepompen hebben echter een COP tussen 3 en 5. Dat betekent dus dat het rendement tussen de 300% en 500% ligt. Hiervan moet dan echter nog wel het elektriciteitsverbruik afgetrokken worden: het feitelijk rendement ligt vaak tussen de 150 en 200%. Een enorme verbetering ten opzichte van zelfs de meest geavanceerde cv-ketels.

Efficiënt vergeleken met cv-ketels

Warmtepompen zijn daarmee vele malen efficiënter dan cv-ketels, die qua rendement niet boven de 110 procent uitkomen. In de praktijk betekent dat dus, dat je met veel minder stroom het hele huis op even effectieve wijze kunt verwarmen. De voordelen voor het milieu, maar ook voor de portemonnee, zullen dus merkbaar zijn: het rendement van een warmtepomp is zoveel hoger dat je met de helft van de hoeveelheid stroom genoeg hebt om dezelfde hoeveelheid warmte op te wekken. Zeker als je ook de isolatie van je huis goed op orde hebt, is dit dus een zeer aantrekkelijke optie.