De website www.subsidies-warmtepomp.nl maakt gebruik van cookies. Kom hier meer te weten over ons cookiebeleid.

Soorten warmtepompen

Ook in Nederland komt langzaamaan steeds meer aandacht voor milieu. De overheid begint te investeren in duurzame oplossingen in particuliere woningen, door middel van regelingen en subsidies zoals de ISDE (de Investeringssubsidie Duurzame Energie). Een van de meest duurzame en daarmee ook winstgevende apparaten die je kunt installeren, is de warmtepomp. Verschillende soorten warmtepompen verminderen het verbruik van stroom drastisch, en verwarmen het huis door middel van warmte die aan de aarde, aan het grondwater of aan de lucht wordt onttrokken. Welke soort is het meest aantrekkelijk? En welke past het beste bij jouw woning?

De verschillende soorten warmtepomp

In hoofdzaak zijn er drie soorten pomp te onderscheiden, die het water verwarmen door middel van warmte die gewonnen wordt in de omgeving. De eerste vorm van warmtepomp is de aarde-warmtepomp. Deze pomp wint de warmte rechtstreeks uit de grond. Daarnaast bestaan er ook water-warmtepompen, die hun warmte halen uit het grondwater. Tot slot zijn er lucht-warmtepompen. Deze warmen het water in huis op aan de hand van buitenlucht, die de warmte levert voor de verwarming. Er zijn ook hybride warmtepompen, die hun energie uit meer dan één bron winnen.

Welke warmtepomp kun jij aanleggen?

Niet iedere warmtepomp zal overal even effectief zijn. Als je wil weten welk type pomp jij het beste kan installeren, kun je een adviseur of specialist inschakelen die advies uitbrengt. Je kunt dan ook meteen aandacht schenken aan de isolatie in huis en andere zaken die energieverbruik reduceren. Ook kan een specialist vaak voor je bepalen of je in aanmerking komt voor eventuele subsidie, die de aanleg van de warmtepomp nog aantrekkelijker zal maken. Laat je uiteindelijk het systeem installeren, dan zal je daar na de initiële investering veel geld mee terugverdienen wegens een drastisch lager stroomverbruik en een verminderde belasting van het milieu.