De website www.subsidies-warmtepomp.nl maakt gebruik van cookies. Kom hier meer te weten over ons cookiebeleid.

Grond-water warmtepomp

Op het moment dat je cv ketel aan het einde van zijn levensduur is sta je voor een keuze. Ga je een nieuwe cv ketel aanschaffen of kies je toch voor de milieuvriendelijkere variant; de warmtepomp. Wanneer je het aandurft om voor een warmtepomp te gaan moet je gaan kijken welke eisen jij stelt aan een warmtepomp.

Je volledige huis voorzien van warm water
Wil jij je hele huis kunnen verwarmen met de warmtepomp en daarnaast overal in huis warm tapwater hebben, dan is het een goed idee om een grond-water warmtepomp aan te schaffen. Dit is wel gelijk de duurste en grootste variant warmtepomp die er te krijgen is. We zullen kort proberen uit te leggen wat een grond-water warmtepomp doet.

De werking van een grond-water warmtepomp
Een grond-water warmtepomp maakt gebruik van het feit dat er warmte in de grond zit. Die warmte vind je in het grondwater. Grondwater heeft van zichzelf doorgaans een redelijke temperatuur die tussen de 10 en 15 graden ligt. Een grond-water warmtepomp maakt gebruik van deze warmte. Hij pompt het water omhoog in een buizensysteem wat onder je tuin is aangelegd. Dat water wordt samen met antivries naar een warmtepomp installatie toegevoerd. Daar wordt de temperatuur van het water/antivries mengsel opgewaardeerd tot de gewenste temperatuur voor je huis. Vervolgens wordt het grondwater weer teruggegeven aan de aarde en gefilterd. De cyclus gaat continu zo door.

Al dan niet grondboring
De grond-water warmtepomp maakt dus gebruik van de warmte in de aarde. Er moet een buizenstelsel worden aangelegd om die warmte te verkrijgen. Je kan kiezen voor een horizontaal buizenstelsel wat op ongeveer anderhalve meter onder de grond ligt. Hiervoor zal je hele tuin op de schop moeten. Je kan ook kiezen voor een grondboring waarbij er een verticale buis de grond in gaat. Dit is de kostbaarste methode, maar ook meteen de meest efficiƫnte manier om warmte aan de grond te onttrekken.