De website www.subsidies-warmtepomp.nl maakt gebruik van cookies. Kom hier meer te weten over ons cookiebeleid.

Lucht-lucht warmtepomp

Wanneer je nagaat dat er in een gemiddeld huishouden een behoorlijk bedrag opgaat aan de verwarming van de woonkamer is het niet zo vreemd dat mensen daarop willen bezuinigen. Een heel efficiënte manier om te bezuinigen op je energieverbruik is de aanschaf van een lucht-lucht warmtepomp. Dit is een apparaat wat gebruik maakt van de buitenlucht voor de verwarming van je huis.

Warmte halen uit lucht
Via een kast buiten je huis wordt buitenlucht onttrokken. Die buitenlucht wordt in de lucht-lucht warmtepomp via een compressor opgewaardeerd tot warme lucht die warm genoeg is om je kamer mee te verwarmen. Dit heeft nogal wat voordelen. Het grootste voordeel van een lucht-lucht warmtepomp is dat de brandstof (lucht) gratis is, en je direct behoorlijk bespaart op je aardgasverbruik.

Een warmtepomp als airco
De lucht-lucht warmtepomp werkt als een omgekeerde airco. De meeste moderne warmtepompen van dit type hebben echter tegenwoordig ook een reverse functie. In de warme zomermaanden – wanneer het verwarmen van een huis helemaal niet belangrijk is – kan je dan ook deze functie gebruiken om je lucht-lucht warmtepomp als een airco te gebruiken. Op deze manier heb je het hele jaar door plezier van de buitenlucht. Je energieverbruik wordt drastisch omlaag gebracht. Een lucht-lucht warmtepomp koop je met een overheidssubsidie.

Nadelen van een lucht-lucht warmtepomp
Een lucht-lucht warmtepomp heeft veel voordelen maar helaas ook nadelen. Het grootste nadeel is wel dat de compressor in de warmtepomp in de wintermaanden – wanneer jij juist het hardste warmte nodig hebt binnenshuis – extra hard zal moeten werken en daardoor meer energie zal verbruiken. In een heel koude winter gaat er dus een behoorlijk deel van jouw winst verloren bij dit systeem.