De website www.subsidies-warmtepomp.nl maakt gebruik van cookies. Kom hier meer te weten over ons cookiebeleid.

Water-water warmtepomp

Om je huis te verwarmen had je tot voor kort alleen een cv installatie voor handen. Tegenwoordig zijn we bezig met het verduurzamen van onze woning. Er wordt dan ook steeds vaker gebruik gemaakt van alternatieve apparatuur om onze woning te verwarmen. Een van die apparaten is de warmtepomp. Dit is een apparaat wat warmte onttrekt aan een natuurlijke grondstof en die vervolgens afgeeft aan je huis.

Wat doet een water-water warmtepomp
Een van die manieren die wordt gebruikt om je huis te verwarmen is grondwater. Wie gebruik wil maken van grondwater maakt eigenlijk gebruik van de constante temperatuur van grondwater. Grondwater heeft een temperatuur die gemiddeld 15 graden Celsius bedraagt. Een water-water warmtepomp pompt grondwater omhoog vanuit een put of vanuit een nabijgelegen beek of rivier. Vervolgens wordt het water gefilterd en in de warmtepomp opgewaardeerd tot de gewenste temperatuur. Heeft het grondwater zijn warmte afgegeven, dan wordt het weer teruggevoerd naar het grondwater of naar de rivier via een andere buis.

Een kostbaar systeem
Wie een water-water warmtepomp aanschaft zal twee grondboringen moeten doen voor het beste resultaat. Wil je water uit een nabijgelegen beek halen, dan kan je volstaan met lange aanvoer- en afvoerbuizen. Je moet er dan wel aan denken dat dit water een lagere temperatuur heeft in de wintermaanden. Kies je voor gebruik van grondwater, houd dan rekening met een prijs van 4000 euro per grondboring. In totaal ben je dus 8000 euro kwijt voor de grondboringen alleen al. Daarnaast komt de prijs van de warmtepomp zelf, die gemiddeld 15000 euro kost. Jij haalt deze investering er na verloop van een aantal jaren wel uit want je zal (nagenoeg) geen aardgas meer verbruiken. Let goed op; in veel gemeentes moet je een vergunning aanvragen voor het gebruik van grondwater of water uit een beekje.