De website www.subsidies-warmtepomp.nl maakt gebruik van cookies. Kom hier meer te weten over ons cookiebeleid.

Vloerisolatie

Het is de grootste uitgavenpost bij huishoudens in ons land, los van de woonlasten. We hebben het over het voorschot en de jaarlijkse afrekening van het energiebedrijf. Je betaalt je blauw maar lijkt maar geen grip op de kosten te krijgen. Je hebt al een slimme energiemeter laten aanleggen maar die geeft ook geen elektra slurpende apparaten aan. Nader onderzoek levert op dat je woning niet goed geïsoleerd is. We willen je graag wat meer vertellen over isolatie van onderaf aan; vloerisolatie.

Als je kruipruimte verkeerd zit
Je woning is gebouwd in een bepaalde vaste bouwstijl. Onder ieder huis is een kruipruimte gesitueerd. De kruipruimte is een holle ruimte onder je woning. Hij is zo ontworpen dat er een laag stilstaande lucht zou moeten zitten tussen je woning en de grond. In de praktijk blijkt dit vaak niet zo te zijn. Kruipruimtes zijn doorgaans te dicht bij het grondwaterpeil gebouwd. Daardoor staat er standaard een laagje water in de kruipruimte. Het gevolg is duidelijk. Je kruipruimte is geen droge zone tussen huis en grond, maar en plek waar het vochtig ruikt en waar schimmel kan broeien.

Het gevolg van dit vocht
Het vocht wat in je kruipruimte blijft staan heeft heel vervelende gevolgen. Niet alleen is het onfris en ruikt het naar schimmel; het vocht kan ook omhoog gaan trekken door je vloer en je muren heen. Gebeurt dit, dan heb je een groot probleem. Op het moment dat vocht vrij spel heeft in je huis zal het zo zijn dat het door je muren heen naar de bovengelegen etages van je huis gaat trekken. Vanuit de buitenmuren zal het vocht in de vloeren van je tussenverdiepingen gaan zitten. De muren, de plafonds; werkelijk alles moet eraan geloven.

De schadelijke effecten van vocht
Vocht is wat je wel mag noemen een sluipmoordenaar. Het is namelijk een broeihaard van bacteriën. Ziektekiemen kunnen broeien in vocht wat in je huis zit. Gevolg hiervan is dat je last van luchtwegklachten zal gaan krijgen. Het vocht wat in je huis klem zit en niet weg kan zal voor schimmel gaan zorgen. Schimmel in je huis zorgt voor een onaangenaam kil binnenklimaat. Het zijn allemaal omstandigheden waar je maar liever niet mee te maken krijgt.

Door vocht blijf je stoken
Wanneer je huis eenmaal kil aanvoelt ben je geneigd om de cv ketel extra op te stoken. Je zet de radiatoren een paar graden hoger om binnenshuis een behaaglijk warm klimaat te krijgen. Dat sorteert echter helaas niet het juiste effect. Je blijft stoken wanneer er eenmaal vocht in je huis zit; het is een vicieuze cirkel.

Pak het probleem snel aan
Wanneer je vocht ontdekt in je huis doe je dit vaak aan de hand van een schimmelrand in je badkamer. Het vocht wat vanuit de muren omhoog trekt kan niet weg. Je kan vocht ook ontdekken wanneer je een kast van zijn plek trekt. Je ziet opeens een verkleurde cirkel achter de kast zitten. Je ruikt er aan en weet het; die muffe geur komt van vocht in je huis. Het is in dat geval zaak dat je het probleem zo snel mogelijk aanpakt. De deur weer dicht doen en er maar het beste van hopen is een slechte oplossing. Wachten met het verhelpen van vocht zorgt er namelijk alleen maar voor dat het probleem ernstiger wordt en dat de oplossing duurder wordt.

Pak je vloer aan
Om vocht te stoppen in je huis zal je de kruipruimte en de vloer van je huis moeten aanpakken. De kruipruimte isoleren kan je doen met diverse materialen. Je kan kiezen voor folie tegen alle wanden op wat het vocht buiten je kruipruimte houdt. Je kan er echter ook voor kiezen om polystyreen schelpen te laten storten in je kruipruimte. Een opvulling met Tonzon, een soort luchtkussens die de kruipruimte opvullen, is ook een oplossing. Daarna is het tijd om de vloer zelf aan te pakken. Deze kan je isoleren met meerdere materialen. Je kan de vloer van onderaf laten inspuiten met PUR schuim. Dit is een methode die het probleem van binnenuit aanpakt. Het je al een geïsoleerde kruipruimte maar komt er nog steeds kou door de vloer heen, dan kan je de vloer van bovenaf laten isoleren. Je kan dit laten doen door een behandeling van het beton met een impregneermiddel of door een folie die tussen de betonvloer en de ondervloer wordt ingelegd.

Een methode om te combineren
Ga jij je woning isoleren, dan is vloerisolatie vaak een onderdeel van het totale isolatieproces. Je kan ervoor kiezen om samen met je vloer je kruipruimte te laten isoleren. Je kan er echter ook voor kiezen om je vloer en je gevel te isoleren. Ga je in een combinatie isoleren, dan is dat volledig in je eigen voordeel. Je kan in dat geval namelijk aanspraak maken op een overheidssubsidie. We hebben het over de SEEW regeling. Dit is de regeling waarbij je een subsidie krijgt tussen een paar honderd en 1200 euro bij isolatiemaatregelen. Er zit één voorwaarde aan verbonden door de overheid. Je moet de isolatie namelijk wel door een gecertificeerd isolatiebedrijf laten aanbrengen.

Vloer- en kruipruimte isolatie laten aanbrengen
Ga jij je vloer en je kruipruimte isoleren, dan kan je dit maar beter aan een specialist uitbesteden. Het schuiven door een kruipruimte is iets wat je als particulier niet graag doet. Daarnaast werk je met materialen die schadelijk voor de gezondheid kunnen zijn. PUR schuim is een middel wat je absoluut niet wil inademen. Een vloerisolatie aanbrengen is iets wat ook zorgvuldig moet gebeuren. Sluit het materiaal niet aan, dan kan je koudebruggen krijgen. Dit zijn onaangenaam koude zones in je vloer die ontstaan doordat er naden en kieren in het isolatiemateriaal zitten. Een isolatiebedrijf zal deze klus voor je uitvoeren. Het gemak dient in dat geval de mens. Het isolatiebedrijf heeft er werk aan en jij maakt aanspraak op interessante subsidie. Op die manier is eigenlijk iedereen geholpen.

Warme voeten
Op het moment dat het vocht in huis een halt toe is geroepen kan jij gaan genieten van het resultaat van de werkzaamheden. Je zal geen koude voeten meer hebben binnenshuis. Met warme voeten kan je winter weer aan.