De website www.subsidies-warmtepomp.nl maakt gebruik van cookies. Kom hier meer te weten over ons cookiebeleid.

Waterontharder

De meeste apparatuur die je in de witgoedhandel koopt is gemaakt voor een levensduur van gemiddeld 10 tot 15 jaar. Deze leeftijd halen apparaten doorgaans niet. De reden laat zich raden. Door de hoeveelheid kalk in ons drinkwater gaat apparatuur voortijdig kapot. Wie nu verbaasd kijkt moet maar eens naar het verwarmingselement van de waterkoker kijken. Verwarmingselementen zullen na een aantal jaren wit uitslaan en de apparatuur zal niet meer goed werken. Met een waterontharder maak je een einde aan dit probleem.

Wat doet een waterontharder
Een waterontharder is een apparaat wat je plaatst tussen de aansluiting van het water in je huis en de waterleiding die door je huis heen loopt. Het water wat je gebruikt wordt eerst door de waterontharder gezuiverd. Dit gebeurt door het gebruik van onthardingszout en een cilinder waar kunstharskorrels in zitten. Een waterontharder zorgt ervoor dat het kalk wat in water zit na het verzadigen van de cilinder wordt verwijderd en afgevoerd naar de riolering toe. Dit gebeurt automatisch waardoor je hooguit een paar seconden geen onthard water hebt. Vervolgens wordt het ontharde water gebruikt in je huishouden voor alle huishoudelijke gebruik.

Waarom zou je een waterontharder kopen
Een waterontharder is een apparaat wat je niet zomaar in huis haalt. Dat is logisch, want het is nogal een aanschaf. Je koopt een waterontharder dan ook met het oog op de toekomst. Je wil langer met je apparatuur in je huis doen en als onthard water daartoe een aanzienlijk deel bijdraagt is dat voldoende motivatie. Naast apparatuur ondervind je zelf in je lichaam ook de voordelen van onthard water. Wanneer jij je wast met kalkrijk water zorgt dit ervoor dat er kalk op je lichaam achter zal blijven. Ook het wassen van je haren met kalkrijk water zorgt ervoor dat je haar stug en droog wordt. Je huid droogt uit door de aanwezigheid van kalk in water. Kortom; koop je een waterontharder, dan ben je er zeker van dat alles in je huis beter zal gedijen.

Wat zijn de voordelen van een waterontharder
Een waterontharder heeft nogal wat voordelen. Het belangrijkste voordeel is toch wel dat de levensduur van je apparaten wordt verlengd. Het verwarmingselement van je wasmachine zal geen kalk meer verzamelen. Hierdoor kan je wasmachine beter op de juiste temperatuur blijven wassen. Gebruik je hard water, dan zal de temperatuur van je wasmachine namelijk niet meer zijn zoals hij moet zijn. Daarnaast doet je wasmachine veel langer over een programma omdat het water langs het kalk moet worden gestuurd. Een waterontharder zorgt er dus voor dat je zuiniger wast. Bovendien heb je geen wasverzachter meer nodig. Wasverzachter is namelijk nodig om de gevolgen van hard water uit je kleren te spoelen.

Zuivere koffie
In je huis neemt de koffiezetter een heel belangrijke plek in. De koffiezetter is een apparaat wat ook gebruik maakt van water. Op het moment dat er kalk in dat water zit, zal dit kalk in de leidingen gaan zitten. Het duurt dus langer voor het water door de leidingen van je koffiezetter is heen getrokken. Wanneer je dan eindelijk aan de koffie zit merk je dat deze een bittere nasmaak heeft. Die nasmaak komt in dit geval doordat er sporen van kalk in je koffie zijn terecht gekomen. Een waterontharder zorgt er dan ook voor dat je meer kan genieten van simpele zaken in je huis zoals een kop koffie. Het zijn de kleine dingen in het leven die het hem doen, nietwaar.

Minder schoonmaakwerk
Op het moment dat jij je huis gaat schoonmaken, en dan vooral je sanitair, kom je er al snel achter dat er overal kalksporen in je huis zitten. Die kalksporen zijn blijven zitten na het douchen of na het gebruik van het bad. Je zal vervolgens met dure kalk verwijderaars aan de slag moeten om je sanitair weer stralend schoon te krijgen. Heb je eenmaal een waterontharder in huis, dan heb je hier geen omkijken meer naar. Je haalt dan enkel nog de zeepresten weg van je sanitair en dat is het dan ook. Je bent dus minder tijd kwijt aan de schoonmaak van je huis. Tijd die je overhoudt voor de leuke zaken in het leven.

Welk model waterontharder kies je
Waterontharders kan je in twee modellen kopen. Het eerste model is in de vorm van een kast. Dit is een goede aankoop wanneer je waterontharder in jouw huis in het zicht staat. De cilinder en het zoutreservoir zitten in dit geval in één kast verwerkt. Deze waterontharder heeft het mooiste uiterlijk maar neemt ook de meeste ruimte in. Het tweede model bestaat uit twee onderdelen. Deze waterontharder koop je wanneer het apparaat onder de grond of in een kast zit verwerkt. Het gaat in dit geval om een waterontharder met de cilinder en het zoutreservoir in twee gedeeltes. Dit is een variant die eenvoudiger te onderhouden en na te vullen is. Qua uiterlijk is hij minder spectaculair.

Waar let je op bij de aankoop van een waterontharder
Ga je een waterontharder kopen, dan zal je op een aantal zaken moeten letten. We hebben ze voor je op een rijtje gezet.
• Welke maat waterontharder koop je. Waterontharders zijn er in diverse maten. De maat bepaalt uiteraard de prijs. Welke maat je nodig hebt hangt af van de grootte van je huishouden. Ben je alleen, dan kan je het af met een compact model. Heb je echter een partner en/of kinderen, dan zal je een groter model nodig hebben.
• Waar komt de waterontharder te staan. De plek waar de waterontharder komt te staan bepaalt het type waterontharder wat je moet kopen. Komt de waterontharder op een open plek in je huis te staan, bijvoorbeeld naast de meterkast, dan zal je moeten kiezen voor een gesloten systeem. Je koopt in dat geval een compact model. Je koopt dan een dichte kast. Komt de waterontharder echter achter een kast of onder de grond naast het kruipluik te zitten, dan kan je kiezen voor het separaat model. De cilinder en het zoutreservoir zijn geen toppunt van schoonheid om te zien, maar zolang ze verborgen zitten is er niets aan de hand.
• Laat de waterontharder installeren. Bij apparatuur zoals een waterontharder is het van het grootste belang dat deze wordt geïnstalleerd door een professional. Het gaat tenslotte om waterleiding en je wil niet hebben dat er door een foute aansluiting wateroverlast in je huis ontstaat.