De website www.subsidies-warmtepomp.nl maakt gebruik van cookies. Kom hier meer te weten over ons cookiebeleid.

Waterontharder prijzen

Wanneer je apparatuur koopt in de winkel wordt er meestal uitgegaan van een gemiddelde levensduur die ligt tussen de 10 en 15 jaar. Toch eindigt het merendeel van de apparatuur in je huis al voor het vijfde jaar op de gemeentewerf. De reden zullen we toelichten. Wanneer een apparaat werkt met gebruik van water, zoals een wasmachine maar bijvoorbeeld ook een koffiezetter, komt er kalk vrij bij het verwarmen van water. Dit kalk gaat op de onderdelen van je apparatuur zitten. Je apparatuur is daar niet op berekend en gaat dan ook voortijdig kapot. Je kan deze ellende voor zijn door een waterontharder aan te schaffen.

Is een waterontharder altijd nodig
Hoeveel kalk er in leidingwater zit is afhankelijk van de plek waar je woont. Je hebt steden en dorpen waar nauwelijks kalk in het water zit. Wanneer je kijkt naar het verwarmingselement van je waterkoker en het is na een paar jaar nog als nieuw weet je dat je geen last van hard water hebt. Raakt de apparatuur in je huis echter binnen een paar jaar compleet verstopt door kalkaanslag, dan heb je hard water. Je zal in dat geval een waterontharder moeten aanschaffen wil je lang plezier hebben van je kostbare apparatuur. Een waterontharder is dus niet een aanschaf die eigenlijk iedereen zou moeten doen. Het hangt echt af van jouw woonsituatie.

Is een waterontharder een aanschaf of investering
Een waterontharder is een duur apparaat. We kunnen mooie dingen vertellen, maar het is de harde waarheid. Leveranciers van waterontharders hebben letterlijk goud in handen. De apparaten zijn kostbaar wanneer je ze in de winkel wil kopen. Toch hoef je de prijs van een waterontharder niet als een aanschaf te zien. Je mag het beschouwen als een investering. Wanneer je een waterontharder in je huis hebt staan zal je namelijk veel langer met je apparatuur doen. Wanneer je nagaat dat een goede wasmachine voor je huishouden tegen de 600 euro kost, en je hier nagenoeg twee keer zo lang mee zal doen omdat je met zacht water wast weet je dat je een goede aankoop hebt gedaan.
Kijk daarnaast maar eens naar de andere apparatuur die je gebruikt. Je koffiezetter heeft geen ontkalkingsmiddel meer nodig. Je koffie is daarnaast sneller gezet en hij smaakt ook nog eens beter. Apparatuur zoals een waterkoker zal veel langer mee gaan.

Hoe snel haal je de aanschaf van een waterontharder er uit
Op het moment dat je een waterontharder koopt zal je een aantal jaren moeten wachten voor je de aanschaf eruit hebt gehaald. Hoe snel dat is hangt eigenlijk vooral af van de hardheid van je water en van de hoeveelheid water die jouw huishouden gebruikt. Wanneer je er vanuit gaat dat je doorgaans eens in de 4 jaar de monteur van je wasmachine moet laten langskomen om een verwarmingselement te vervangen weet je welke kosten je uitspaart. Ben jij het slag mensen wat bij een defecte wasmachine gelijk een andere koopt, dan haal je de aanschaf van een waterontharder er nog sneller uit. Heb je daarnaast veel kalkaanslag op je sanitair zitten na het douchen, dan bespaar je op de kosten van het schoonmaken van je badkamer. Geen kalk in het water is immers geen kalkaanslag. Je mag er vanuit gaan dat je de aanschaf van een waterontharder er met normaal tot intensief gebruik met ongeveer een jaar of 5 hebt uitgehaald. Daarna heb je enkel nog de voordelen.

Waarom is een waterontharder zo duur
Een waterontharder is een heel geavanceerd apparaat. Wanneer je het in de winkel ziet staan zal je er al snel aan voorbij lopen vanwege de hoge prijs. Een waterontharder is namelijk erg duur. Dit heeft een aantal redenen. We hebben ze voor je op een rijtje gezet.
• De productie is kostbaar. De materialen die voor een waterontharder worden gebruikt zijn kostbaar. Een cilinder met kunstharskorrels die continu gebruikt kan worden is duur in de fabricage. Ook het zoutreservoir waar het water een aantal keren doorheen wordt gespoeld waarna het zout uit het water wordt gefilterd is een dure aangelegenheid om te maken. Het draagt ertoe bij dat een waterontharder een dure aanschaf is.
• Waterontharders worden in kleine oplage gemaakt. Een waterontharder is in de huishoudens in ons land nog geen gemeengoed. Ze worden dan ook maar in een kleine oplage gemaakt. Dit zorgt ervoor dat de prijs hoog is. Een artikel wat in een beperkte oplage wordt gemaakt is een hoge kostenpost voor de producent. Op het moment dat een waterontharder in meer huishoudens komt te staan zal de prijs gaan dalen.
Wat is de prijs van een waterontharder
Hoeveel je betaalt voor een waterontharder hangt voor een heel groot gedeelte af van de grootte en het vermogen van de waterontharder die je koopt. Het is niet zo dat een compact model per definitie een duurdere aanschaf is dan een duo model. De kosten ontwijken elkaar niet echt heel veel. De aanschaf van een waterontharder begint bij ongeveer 600 euro. Wil je echter een groter model met een hogere capaciteit, dan mag je rekenen op een prijs tot 3000 euro. Je mag er vanuit gaan dat je bij de design modellen wel meer betaalt voor een compact model dan voor een duo model. De uitvoering is in dat geval wel een zaak die meetelt in de prijs.

Is een waterontharder ‘plug en play’
Een waterontharder is geen plug en play apparaat. Je zal er een installateur bij moeten halen om de waterontharder te installeren. Deze zal voor zijn werkzaamheden, het voorrijden en het gebruik van zijn materialen een prijs tot ongeveer 200 euro berekenen. Dat verandert niet wanneer je een goedkoper of duurder model waterontharder koopt. De prijs is van installatie is redelijk constant.