De website www.subsidies-warmtepomp.nl maakt gebruik van cookies. Kom hier meer te weten over ons cookiebeleid.

Werking warmtepomp

In ieder huishouden staat wel een cv ketel. Dit is een apparaat wat aardgas verbruikt voor de verwarming van tapwater in je huishouden. Ook de radiatoren krijgen hun warmte vanuit de cv installatie. Dit is een apparaat wat helaas zorgt voor een hoge CO2 uitstoot. Wanneer jij wat wil gaan doen aan deze CO2 uitstoot en tegelijk wil gaan besparen op je energierekening is het een goed idee om een warmtepomp aan te schaffen.

Hoe werkt een warmtepomp
Een warmtepomp gebruikt geen fossiele brandstof zoals aardgas, maar natuurlijke bronnen zoals water en lucht. Bij een lucht-lucht warmtepomp is het zo dat er lucht wordt aangezogen naar de warmtepomp die vervolgens wordt opgewaardeerd naar warme lucht door een ingebouwde warmtewisselaar. Deze warme lucht wordt gebruikt om een kamer in een woning te verwarmen.
Maak je gebruik van een water aangestuurde warmtepomp, dan wordt er warmte onttrokken aan het grondwater. Die warmte wordt vervolgens door een buizenstelsel met antivries naar de warmtepomp in je huis getransporteerd. Daar wordt hij opgewaardeerd naar de temperatuur die nodig is om het water te verwarmen.

Welke warmtepomp kies je
Er is een aantal soorten en modellen warmtepompen. Welk type jij koopt hangt af van de eisen die je eraan stelt. Wil je een warmtepomp die alleen een kamer verwarmt, dan kan je het af met een lucht-lucht airco met een vermogen tot 3,5 kW. Wil je een warmtepomp die je hele huis kan voorzien van warmte en warm water en je cv ketel vervangt, dan kom je uit bij een installatie die de warmte van grondwater gebruikt om jouw huis te verwarmen. Wil je een combinatie, dus een warmtepomp die warm tapwater levert en daarnaast geassisteerd wordt door je cv installatie wanneer de aanvoer van warmte achterwege blijft; in dat geval kies je en hybride warmtepomp.